Zakaj otrok potrebuje neko vadbo? Tudi tako bo zrastel in začel hoditi …

Ja, res je, bo zrastel in začel hoditi sam. Vendar je treba upoštevati, da smo vsi za svoje življenje pridobili vzorce gibanja, ki so že v naši podzavesti. In čeprav je na neki način neželeno, bomo te vzorce prenesli na svojega dojenčka, ko ga bomo dvigali, spuščali, previjali in oblačili. Razvojno-igriva vadba po metodi pedokinetike® vam lahko pomaga te vzorce v sebi najprej odkriti, nato pa po želji spremeniti. Eden izmed najbolj znanih vzorcev je ta, da večina staršev nosi otroka samo na eno stran, ker je to za njih lažje.

Drugo, zakaj potrebujemo »neko vadbo«, je to, da smo ljudje edina vrsta živali, ki »brez branja znanstvenih knjig še ni sposobna vzgojiti svojih otrok«. Na žalost je to pogosto res in v takih primerih vam lahko certificirani vaditelji pedokinetike® pomagamo najti ali na novo odkriti drugačen, naraven pristop do dojenčka, za komunikacijo z njim, vzpostavljanje globoke povezave z dotikom in še mnogo več...

Kaj je zgodnji razvoj otroka in ali otrok to res potrebuje?

Ko govorimo o zgodnjem razvoju otroka, nikakor ne gre za pospeševanje otrokovega razvoja. Z vidika razvojnega koncepta Pedokinetike® gre za opazovanje za opazovanje vašega dojenčka, vzpostavitev najbolj naravnega in spodbudnega okolja, v katerem otrokova življenjska sila naredi vse potrebno. Ključno je da omogočimo otroku, da se v kar največjem možnem obsegu razvije in izrazi njegov dan potencial, ki je evolucijski genski zapis razvoja človeka. Še več, pri naših učnih urah boste odkrili, da je včasih vredno storiti korak nazaj, da bi dojenček osvojil razvojno nalogo na zelo prefinjen in najboljši način.

Res je, če otroku že takoj po rojstvu vzpostavimo dobro, varno in spodbudno okolje, bo njegov razvoj potekal učinkoviteje od običajnega. Ključno je, da bo tak razvoj tudi kakovostnejši, otrokovi gibi bodo elegantnejši in učinkovitejši, njegovi možgani pa bodo sposobni obdelati več podatkov. Vendar to, kaj je za otroka varno okolje, vsak od nas lahko vidi drugače. Za počutje varnosti je eden od pomembnih pogojev vzpostavljen stik med dojenčkom in njegovimi starši. Kaj ta stik pomeni in kako ga doseči, kako razumeti otrokova sporočila, kaj pomeni varno okolje in še mnogo več bomo vam pokazali na učnih urah pedokinetike®.

Kdaj začeti?

Čim prej, najbolje še pred porodom. Iz svoje izkušnje lahko povem, da je pred porodom največja pozornost namenjena porodu, ko pa prvič dobiš novorojenčka v roke, je marsikdo lahko zelo prestrašen, saj ne ve, kako kaj storiti, da ne bi škodil otroku. Zato res svetujem, da začnete še pred porodom. Tedaj lahko z osebno iskušnjo dozivite in razumete osnovne smeri gibanja, ki so zdrave za novorojenčka in ki jih vzpostavljate z razvojno-funkcionaljnimi prijemi.

Mame se skupinskih vadb po navadi udeležijo že ob petih ali šestih tednih dojenčkove starosti. Ob taki starosti otroka njegov ritm nam je vodilo. Učni proces poteka tudi ko vaš dojenček spi ali se hrani. Zgodnji začetek je pomemben tudi zato, ker boste precej lažje od začetka usvojili najbolj učinkovite razvojno-funkcionalne prijeme. Srečevali se boste tudi z reorganizacijo lastnih vzorcev.

Po svojih izkušnjah vem, da je lahko zahtevno z novorojenčkom priti na drugi konec mesta, zato ponujam možnost individualne vadbe pri vas doma. Seveda lahko tudi pridete na skupinske vadbe v razvojni center Pedokinetika®.